Judopak Maat en Wasadvies

Maat van de judopak bepalen…

Uit ervaring weten wij hoe lastig het is om een juiste judopak maat te bepalen, zeker als het gaat om een pak voor kinderen die net beginnen met deze sport. Meestal zijn de pakken bij het passen óf te groot óf te klein. Een maat te groot is beter dan een maat te klein. Judopakken bij ons verschillen 10 cm per maat. Rond uw lengte dus altijd naar boven af.

Kinderen groeien nog, en snel ook, de pakken (meestal gemaakt van 100% katoen) krimpen nog na het wassen.  Als een pak bij het eerste keer passen (dus voor het wassen) al precies goed zit, kunt u beter een maat groter nemen. Denk hierbij aan een pak maat 120 bij lichaamslengte van 120. Anders is het pak na 2-3 keer wassen al te klein.

Pakken van katoen:

Katoen is een natuurlijk vezel die veel voordelen heeft, zo voelt het soepel aan, is comfortabel, neemt goed het vocht op (ademend). Ideaal voor tijdens het sporten. Waar voordelen zijn, zijn er ook nadelen. Het nadeel van katoen is dat het niet goed bestand is tegen elementen van buitenaf. Het wordt snel vies en is dan moeilijk schoon te krijgen, verkleurt snel door de zon en krimpt nogal tijdens het wassen.

Om de krimp in de was zo minimaal mogelijk te houden, adviseren wij u het volgende:

  • Judopak de eerste keer koud te wassen
  • de tweede en de derde keer op 30 graden te wassen
  • en vanaf de vierde keer op 40 graden te wassen

Het judopak zal ook dan nog krimpen (behalve als erbij staat dat het judopak gemaakt is van voorgekrompen katoen), maar dit zal minimaal zijn.

Judopakken van katoen mogen niet in de droger, tenzij u uw pak een maat kleiner wil maken.

Om verkleuring van uw blauwe pakken tegen te gaan, laat natuurazijn via het wasverzachterbakje minimaal de eerste keer mee draaien.

Waar u rekening mee kunt houden is dat een judopak gemaakt van 100% katoen ongeveer 8% krimpt in de was (40 graden)

Volgens onderzoek van Hogeschool Groningen groeien kinderen tussen 5 en 10 jaar 6cm gemiddeld  per jaar (0,5cm per maand).

Maat van de judoband bepalen…

Welke lengte judoband u precies nodig heeft is afhankelijk van uw postuur. Heeft u een slank of breed postuur, dan kunt u een maat kleiner of groter nemen. Een algemene regel om uw band maat te bepalen is:

Judopak maat in cm + 100 cm

Een voorbeeld: Uw lichaamslengte is 150 cm, dan komt u volgens de algemene regel op band maat 250 cm. Heeft u een slank postuur dan gemiddeld, dan neemt u een maat kleiner en bij een breed postuur een maat groter.

Lengte    Maat band
100 cm.      200 cm.
110 cm.      220 cm.
120 cm.      220 cm.
130 cm.      240 cm.
140 cm.      240 cm.
150 cm.      260 cm.
160 cm.      260 cm.
170 cm.      280 cm.
180 cm.      280 cm.
190 cm.      300 cm.
200 cm.      300 cm.
210 cm.      320 cm.